„Educăm. Pledăm. Acționăm acum.

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Republica Moldova se alătură inițiativei globale de marcare a Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene (RAM).

În susținerea sloganului: „Educăm. Pledăm. Acționăm acum.” a fost realizată o activitate de informare cu inițiativa Laboratorului științific supravegherea rezistenței la antimicrobiene, ANSP și ABBRM. Astfel doamna Marina LUPU, dr. în șt. med. a abordat subiectul „Rezistența la antimicrobiene” în grupele 205 AMDL, 413 – 414 AM a CEMF „Raisa Pacalo”.

Cu scop de consolidare a informațiilor prezentate și evaluarea riscurilor în antibioticorezistență, a fost organizată victorina „Educăm. Pledăm. Acționăm acum.” de Grumeza Maria, profesoară discipline microbiologice a CEMF „Raisa Pacalo”.

O altă activitate ce vine în susținerea sloganului „Educăm. Pledăm. Acționăm acum.” regăsit în marcarea Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene (RAM) 2024, cu suportul OMS, ANSP, ABBRM, s-a realizat un flashmob în cadrul Spitalului Clinic Republican (SCR) de către elevii grupei 205 și echipa de voluntari „Fortuna” a CEMF „Raisa Pacalo”.

Desfășurarea activității a fost inițiată cu un comunicat de informare de către elevii grupei 205, asistenții medicali în diagnosticul de laborator și încurajat prin dans de echipa de voluntari Fortuna a CEMF „Raisa Pacalo”.

Scopul urmărit în activitățile realizate, reprezintă necesitatea conștientizării rezistenței la antimicrobiene (RAM) la diferite nivele. Prin educație și acțiune putem avea cele mai bune rezultate, precum și prin încurajarea implimentării celor mai bune practici pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen.

Atelier de lucru 18-24 noiembrie 2024

d6d7b655-ec3c-4980-8d9e-bfd61ce592e5-1
viber_image_2024-11-20_20-34-23-284
d13199ed-b9f9-4386-bfcd-39c393758ea9
previous arrow
next arrow

„Promovarea cunoștințelor și a bunelor practici în domeniul de biosiguranța și biosecuritatea la tinerii specialiști”

În data de 7 februarie 2025 s-a desfășurat prima manifestare științifică din anul curent în cadrul Asociației de Biosiguranță și Biosecuritate din RM în colaborare cu Agenția Națională Pentru Sănătate Publică. Subiectul abordat a fost “Aspecte de Biosiguranță și Biosecuritate în activitatea medicilor rezidenți microbiologi ” prezentat de către medicul specialist din cadrul Secției managementul calității serviciilor de laborator al ANSP, Arina Caradja și medicii rezidenți Iaconi Oana-Simina și Cazacu Agafia. Dezvoltarea profesională a personalului de laborator implicat în activități cu agenți biologici, în domeniul de biosiguranță și biosecuritate, este importantă și necesară pentru sănătatea publică. Astfel, peste 40 de medici rezidenți microbiologi din cadrul ANSP și grupe de studenți ai Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo” au fost instruiți și au aflat despre importanța conștientizării, cunoașterii și aplicării regulilor și normelor de biosiguranță în activitatea de laborator.

Biosecuritatea în laborator este fundamentală pentru controlul expunerii la agenți patogeni, protejând personalul și comunitatea împotriva expunerilor sau eliberărilor accidentale.

Evenimentul a fost deschis de către șefa de direcție, ANSP, Olga Burduniuc, care a evidențiat importanța dezvoltării culturii de biosiguranță și biosecuritate, promovarea cunoștințelor și a bunelor practici în grupuri profesionale implicate în manipularea și trasportul fără risc a agenților biologici.

Menționăm că astfel de instruiri, destinate medicilor rezidenți și studenților, vor fi desfășurate periodic de specialiștii din cadrul domeniului diagnosticului de laborator în sănătate publică al ANSP, în vederea dezvoltării cunoștințelor și abilităților practice.

Atelier de lucru 7 februarie 2025

1
3
2
previous arrow
next arrow

Workshop „Managementul deșeurilor rezultate din activitatea medicală”

În data de 25.09.2020 Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova a organizat, în cadrul Congresului Internațional Medical pentru studenți și tineri medici MedEspera 2020, un workshop cu genericul „Managementul deșeurilor rezultate din activitatea medicală”.

La workshop au participat mediciniști și persoane, a căror activitate este legată nemijlocit de problema abordată. Scopul workshop-ului a fost atins, iar participanții au obținut abilități și deprinderi practice în manevrarea în siguranță a materialelor și echipamentelor utilizate în asistența medicală.

Atelier de lucru 14.11.2019

Instruirea tinerilor mediciniști în cadrul atelierului de lucru „Bunele practici în manipularea agenților biologici”.

În cadrul atelierului de lucru au fost organizate instruiri pentru tinerii mediciniști privind măsurile de biosiguranţă la manipularea agenților biologici în laboratorul microbiologic. Au fost simulate accidente de laborator și demonstrate măsurile întreprinse privind diminuarea riscului biologic rezultate în cazul acestora.

Atelier de lucru 18.09.2019

Instruirea tinerilor mediciniști în cadrul atelierului de lucru „Standardizarea metodelor de testare a sensibilității la antimicrobiene”.

O alegere corectă a tratamentului antibacterian trebuie să se bazeze pe cunoaşterea reală a sensibilităţii/rezistenţei bacteriilor la antibiotice. Astfel, testarea sensibilităţii antimicrobiene este una dintre cele mai importante proceduri de laborator în ceea ce priveşte managementul bolilor infecţioase.

Tinerii mediciniști au fost instruiți privind testarea corectă a sensibilității microorganismelor la antimicrobiene, detectarea mecanismelor de rezistență, citirea, interpretarea și raportarea rezultatelor.