În cadrul săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene a fost dat startul evenimentelor și activităților sub genericul „Să ne unim eforturile pentru a păstra eficiența preparatelor antimicrobiene. Utilizează antibioticele cu grijă”, cu scopul este de a informa publicul larg despre utilizarea rațională, conform prescripției medicale, a preparatelor antimicrobiene.
Rezistența antimicrobienă este o provocare la nivel mondial și reprezintă o amenințare reală la adresa sănătății publice. Anual, la nivel global, decedează cca 700.000 de persoane din cauza infecțiilor cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice. Povara pe care o reprezintă infecțiile cu bacterii rezistente la antibiotice este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza și HIV/SIDA, luate împreună.
Consumul nejustificat și necontrolat al antibioticelor accelerează fenomenul de rezistență la antibiotice. Acest fapt compromite capacitatea de a trata bolile infecțioase și subminează multe din realizările din medicină. În ultimii 25 de ani nu a fost descoperită nici o clasă nouă de antibiotice, iar un număr tot mai mare de infecții, inclusiv tuberculoza, sunt tratate tot mai greu ca rezultat al ineficienței remediilor medicamentoase.
În Republica Moldova, rezistența la antibiotice reprezintă o problemă importantă de sănătate publică. Rezultatele privind sensibilitatea la preparatele antimicrobiene atestă o rezistență îngrijorătoare faţă de medicamentele incluse în protocoalele naționale pentru terapia de primă linie.
În cadrul acestei săptămâni Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova organizează activități intersectoriale de comunicare, informare și sensibilizare. În contextul abordării „O singură sănătate” petrece, în comun cu actorii interesați, conferințe on-line, webinare, mese rotunde discuții publice și individuale, participări la emisiuni radio și televizate.
În contextul dat ABBRM vine cu un mesaj către populație:
- Administrați antibiotice doar dacă au fost prescrise de medic.
- Urmați întreg tratamentul prescris de medic, chiar dacă vă simți mai bine.
- Nu folosiți antibiotice rămase de la alt tratament.
- Nu recomandați altora tratamentul prescris pentru DVS.
- Antibioticele nu previn și nu tratează Covid-19, gripa sau virozele.
- Nu recurgeți la autotratament – apelați la medicul de familie la primele simptome de boală.