5 Mai – Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Sărbătorită în fiecare an la 5 mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor mobilizează oamenii din întreaga lume pentru a crește aderența la igiena mâinilor în unitățile de îngrijire a sănătății, protejând astfel lucrătorii de sănătate și pacienții împotriva infecțiilor.

Prin igiena mâinilor se îndepărtează diferiți agenți patogeni, bacterii, substanțe chimice, precum și se reduce răspândirea infecţiilor, cum ar fi gripa, virozele intestinale, iar mai nou şi COVID-19.

La rândul lor, specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de mâncare, înainte de a găti, când intrăm în casă, după utilizarea transportului în comun, după ce ne-am jucat cu animalele de companie, după vizitarea unui bolnav, înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact, după tuse sau strănut, după utilizarea tastaturii, a altor dispozitive şi accesorii electronice, dar şi ori de câte ori sunt mâinile murdare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, sute de milioane de pacienţi din întreaga lume sunt afectaţi de infecţii asociate asistenţei medicale. Mai mult de jumătate din acestea ar putea fi prevenite de către personalul care îşi curăţă corect mâinile atunci când îngrijesc pacientul. Ziua Mondială a Igienei Mâinilor are în acest an tema: „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor”.

Cum ne spălăm corect pe mâini

– Udăm mâinile cu apă;
– Aplicăm săpun pe palme, pe spatele mâinilor şi încheieturi, spălăm spaţiul dintre degete şi de sub unghii
– Curăţăm mâinile timp de cel puţin 20 de secunde
– Le clătim cu apă
– Uscăm mâinile cu un prosop de hârtie pe care ulterior îl aruncăm.

📣5 mai – Ziua mondială a igienei mâinilor 👉Campania din acest an „Mâinile curate salvează vieți” este destinată instituțiilor medicale 💧🧼 🙌💬Mesajul principal- “Îngrijirile medicale curate sunt în mâinile voastre” este orientat către cei care îngrijesc bolnavii, recomandându-le acestora să se spele pe mâini, la momentul potrivit și în mod corect, astfel asigurând siguranța pacienților.‼️ Aveți grijă de sănătatea Dvs ‼️Respectați igiena mâinilor, pentru a reduce răspândirea infecţiilor, cum ar fi gripa, virozele intestinale, iar mai nou şi COVID-19.Mai multă informație👉 https://bit.ly/2L2Jcqc

Опубликовано Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova Вторник, 5 мая 2020 г.