Masă rotundă 05.06.2019

OMS a identificat RAM ca fiind o amenințare gravă pentru sănătate, dezvoltare și securitate la nivel mondial. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a raportat că RAM este deja cauza a 33 000 de decese anual în UE/SEE, survenite predominat din cauza infecțiilor asociate asistenței medicale. Povara infecțiilor cu microorganisme rezistente la antimicrobiene pentru populația europeană este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza, HIV/SIDA luate la un loc. Au fost puse în discuție datele privind tendințele regionale a evoluției rezistenței la antimicrobiene la tulpinile implicate în patologia infecțioasă. A fost menționată importanța laboratorului microbiologic în detectarea și monitorizarea microorganismelor rezistente la antimicrobiene.

Laboratorul de microbiologie joacă un rol predominant în stabilirea etiologiei maladiilor transmisibile și detectarea microorganismelor rezistente la antimicrobiene. Datele privind rezistența microorganismelor la antimicrobiene (RAM) vor servi la: • elaborarea de politici naționale de utlizare a antmicrobienelor prin ajustrea ghidurilor, actelor normative; • argumente pentru revizuirea și actualizarea protocoalelor clinice naționale; • controlul RAM prin expertiză de diagnosticare; • argumente și aport la identificarea izbucnirilor epidemice; • date bazate pe dovezi pentru realizarea și prevenirea infecțiilor associate asistenței medicale; planificarea și realizarea intervențiilor în vederea controlului acestor infecţii.

Datele privind RAM vor fi utilizate de clinicieni pentru ghidarea argumentată și optimizarea terapiei empirice antimicrobiene; informații importante pentru prescrierea antibioticelor pe modele de susceptibilitate instituțională; suport în monitorizarea ulterioară a succesului tratamentului antimicrobian. Specialiștii au identificat provocările în obținerea datelor veridice și standardizate privind RAM și au listat oportunități de îmbunătățire.