17 Septembrie Ziua Internațională a Microorganismelor

Microorganismele sunt organisme de dimensiuni mici, invizibile cu ochiul liber, dar care pot fi văzute cu ajutorul microscopului optic și electronic. În general, microorganismele sunt unicelulare, cu structură internă relativ simplă. Ele trăiesc în sol, apă, aer, în plante sau animale și pot fi saprofite sau patogene pentru organismul în care se dezvoltă.

Pentru prima dată microorganismele au fost observate la microscop de către Antonie van Leeuwenhoek, în anul 1670. La 17 septembrie 1683 van Leeuwenhoek – un negustor olandez fără studii formale – a trimis o scrisoare către Royal Society din Londra, raportând prima descriere a unui organism unicelular. În anii 1850, Louis Pasteur a constatat că microorganismele au provocat deteriorarea alimentelor, iar Robert Koch în anii 1880 a descoperit că microorganismele au cauzat boli precum tuberculoza, holera și antraxul.

Ziua Internațională a Microorganismelor este o inițiativă lansată de Societatea Portugheză de Microbiologie în 2017 cu scopul de a combina activitățile de diseminare a științei. De la acea ediție inițială, ziua microorganismelor a fost marcată atât în Portugalia, cât și la nivel internațional, sub o identitate coezivă prin sigle și mascote produse în Portugalia. FEMS (Federația Societăților Europene de Microbiologie) a sprijinit creșterea dimensiunii și impactului acestor evenimente pentru a prezenta aspectele pozitive ale microorganismelor.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Microorganismelor Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova (ABBRM) a organizat pentru elevii din Republica Moldova două concursul de desene și eseuri „În lumea microbilor”. Câștigătorii sau ales cu premii din partea asociației.

Asociația de Biosiguranță și Biosecuritate din Republica Moldova (ABBRM) aduce sincere felicitări tuturor participanților, câștigătorilor acestui concurs. Să ne fiți sănătoși și să aveţi parte de multe realizări frumoase, bucurii și împliniri. Vă îndemnăm să vă bucuraţi din plin de timpul liber, să vă implicaţi în activităţi interesante din care să acumulați noi cunoștințe și experiențe, care vă vor ajuta sa deveniți și mai înțelepți și talentați.

Premiile pot fi ridicate atât în orasul Chișinau, cât și transmise la locul de trai al câștigătorilor. Pentru mai multe detalii, rugăm premianții să revină cu un mesaj la adresa electronica a asociației mdbba2017@gmail.com.