40 de ani de la eradicarea variolei

Pe 8 mai 1980, membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) declarau la Geneva că „toate popoarele” au fost „eliberate de variolă”, la aproape două secole după descoperirea unui vaccin împotriva acestei maladii.

Ce este variola?

Variola este o boala contagioasă, de natură virotică care a reprezentat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând sute de milioane de oameni de-a lungul secolelor. Numai în secolul al XX-lea  au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni.

În anul 1967, s-au îmbolnăvit de variolă aproximativ 15 milioane de oameni și au murit doua milioane. în același an, Organizația Mondială a Sănătății a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală.

În 1977, variola a fost total eradicată, ultimul caz fiind înregistrat atunci în Somalia. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.

La patru decenii după eradicarea variolei, spectrul ei persistă şi chiar s-a consolidat odată cu apariţia ameninţărilor bioteroriste.

Pe lângă variolă, „noul coronavirus nu este decât un simplu exerciţiu de antrenament”, întrucât în zilele noastre majoritatea persoanelor nu au fost niciodată vaccinate şi sunt, deci, vulnerabile, a declarat David Evans, specialist în virusologie la Universitatea Alberta din Canada şi care, pentru prima dată, în 2017, a recreat virusul variolei cabaline.

Dacă ar fi reintrodusă, variola „ar putea fi devastatoare pe parcursul primelor săptămâni”, cu atât mai mult cu cât „pandemia de COVID-19 a arătat cât de mult timp le ia sistemelor de sănătate publică să îşi activeze logistica”, a afirmat Rosina Ehmann, specialistă la Institutul de microbiologie din cadrul Forţelor armate germane.

Pentru mai multe informații:

digi24.ro

sanatatea.tv